Magyarországon videójátékot receptre? – Ez az OncoVR álma

Nem is olyan régen robbant a hír, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) terápiás eszköznek fogadott el egy videójátékot. Az éveken át klinikai kutatásokkal tesztelt EndeavorRx névre hallgató program a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) kezelésében jelent mérföldkövet. A világon először hatóság által elfogadott videójátékos terápia a kutatók szerint képes célzottan agy bizonyos részeinek aktivitását növelni. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha Amerikában már elérhető vényköteles játék, akkor Magyarországon ez mikorra várható. Azt gondoljuk, hogy mi is egy hasonló úton, azonban annak még csak a legelején vagyunk.

2017-ben azonosítottuk a problémát és elhatároztuk, hogy szeretnénk virtuális valóság segítségvel színesíteni a korházi mindennapokat. Az első év a már elérhető tudományos cikkek áttekintésével és elemzésével telt, amikor 2018. augusztusában elindultak az első VR foglalkozások a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán. A vizsgálat a VR figyelemelterelő hatását vizsgálta a mobiltelefonos játékokhoz viszonyítva kemoterápiás kezelés közben. A kezdeti eredményeink nagyon biztatóak, azonban szükség van további kutatásokra, hogy jobban megértsük a VR hatását a gyermekekre. 2020-ban sikerült lefejleszteni a saját játékunkat, amitől azt várjuk, hogy segítségével speciális terápiás célok is elérhetővé válnak (hasonlóan az EndeavorRX esetében), mint például a gyermek együttműködésének növelése. Ez közvetetten megkönnyítheti a kórházi dolgozók életét is. Az elkövetkező évek célja számunkra a játék hatásának kutatása, valamint eljutattni azt az ország összes betegágyához, ahol szükség van a technológiára.

Az a nap, amikor az orvos VR videójátkot ír fel receptre még biztosan nem holnap lesz. Azonban minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy az OncoVR kalandjáték is egyszer hivatalosan elfogadott terápiás eszköz legyen.

Tetszett? Oszd meg közösségi oldaladon!

Facebook
Twitter
Linkedin
Email