OncoVR Kutatás

Az OncoVR a tartósan kórházban fekvő, főként daganatos gyermekek gyógyuláshoz vezető útját támogatja egyedi fejlesztésű virtuális valóság-kalandjátékkal. A velünk dolgozó szakemberek véleménye alapján a módszer a gyógyúlási motiváció növekedésben és terápiás kapcsolat erősödésében tud segítséget nyújtani. A VR szemüveg hatásának jobb megismeréséhez klinikai kutatásokat végzünk, amelyek az eddigi eredményeink alapján igazolták a kalandjáték szorongáscsökkentő hatását.
Hol vagyunk jelen?
  • Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest
  • Bethesda Gyermekkórház, Budapest
  • II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest
  • Szent László Kórház, Budapest
  • Változás Tanácsadó és Pszichoterápiás Központ, Budapest
  • Szegedi Gyermekgyógyászati Klinika, Szeged
  • Pécsi Gyermekgyógyászati Klinika, Pécs
  • Debreceni Gyermekgyógyászati Klinika, Debrecen
  • Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém
oncovr egyutt

OncoVR együtt

Az OncoVR együtt célja az egészségmegőrző célú ismeretterjesztés, valamint a szociálisan rászoruló gyermekek mentális egészségének segítése. Az OncoVR Együtt programunk középpontjában az egészségtudatosság áll. A foglalkozások során beszélgetünk a táplálkozásról, higiéniáról, egészséges életmódról, emberi testről, így a gyermekeknek lehetősége van közelebbről is megismerkedni az emberi testtel virtuális valóság szemüveg segítségével. A VR élménynek köszönhetően szemügyre veheti és tudatosíthatja magában, például, hogy melyik oldalon van a májunk, hány vesénk van, milyen alakú a szívünk.
mrvr

MR:VR

Az MR vizsgálat során a gyermekeknek legalább 30 percig, de akár 2 órán keresztül kell mozdulatlanul feküdniük egy fém készülékben, ahhoz, hogy a vizsgálat sikeres legyen. A zárt tér, a zajok, a kiszámíthatatlanság mind megterhelő élmény a gyermek számára, mely szorongást, frusztráltságot válthat ki. Ez a sok kellemetlenség, pedig gyakran azt eredményezi, hogy a gyermek nem bírja végig mozdulatlanul a vizsgálatot, ezért altatásra kerül sor a megfelelő minőségű felvételek készítése érdekében. De vajon lehet-e csökkenteni az altatások számát a VR élmény segítségével? Erre keressük a választ! Virtuális valóság szemüveghez tervezett MR vizsgálatra felkészítő játékot fejlesztettünk. A játékban a gyerek megismerheti a vizsgálószobát és a készüléket. Kipróbálhatja, milyen befeküdni a csőbe, és relaxálni is megtanul, amelyet segíti majd őt a vizsgálatban, hogy egyhelyben tudjon maradni. Mi a következő lépésünk? Szeretnénk, hogy minél több gyerek kipróbálhassa a játékot, mi pedig mérhessük ennek a valódi hatását.