Utazás határok nélkül – VR a járványhelyzet idején

VR járványhelyzet

A COVID-19 pandémiával járó korlátozások a mentális állapotot jelentősen megterhelik. A CDC statisztikái szerint az amerikaiak 31%-a vett észre magán szorongás vagy depresszióhoz kapcsolódó tüneteket. Ezekből az adatokból pontosan látszik, hogy mennyire jelentős problémával állunk szemben, aminek megoldására az egészségügyi ellátórendszer járvány okozta leterheltsége miatt sajnos nincs lehetőség. Ilyenkor érdemes olyan innovatív megoldás felé nyitni, mint a virtuális valóság (VR), ami segíthet átvészelni a jelenlegi bezárt helyzetet.

A virtuális valóságra egyelőre még mindig csak, mint egy szórakoztatóipari lehetőség tekintünk, azonban már több évtizede a kutatók munkájának középpontjában áll, akik például a poszttraumás stressz vagy a fóbiák kezelése kapcsán találták hasznosnak a használatát. Több mint 5000 tanulmány talált jelentős eredményt a VR fájdalomészlelés csökkentő és mentális státuszt javító hatására. Ez azért fontos a jelenlegi korlátozásokkal teli helyzetben, mert a megfelelő VR élményt használva, akár otthonról is elérhető a szorongásoldó hatás. De hogyan is hat a szervezetre a virtuális valóság?  

A virtuális valóság képes megteremteni a jelenlét érzését. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a VR szemüvegek segítségével olyan érzésünk van mintha tényleg abban a virtuális környezetben lenne a testünk. Ha elrepülünk egy napos tengerpartra, akkor az elménk nyugodt üzemmódba vált át, ha egy szörnyekkel teli havas völgybe érünk, akkor pedig izgalomé és a harcé lesz a főszerep. A szakemberek a különböző virtuális élmények összetételével képesek elérni a kívánt terápiás hatást. Ezt a mechanizmust a pszichiáterek használják ki a fóbiák kezelése során. Egy repüléstől félő ember a virtuális környezetben képes egész repülés élményét átélni egy számára biztonságos környezetben, ezzel segítve a megküzdését a betegségével. Hasonló hatás, de más cél miatt elérhetők olyan 360°-os videók, amik egy Alzheimer kórban szenvedő beteg életét mutatja be. Ezt a videót kifejezetten a hozzátartozóknak készítik, hogy egy 15 perc elejéig kerüljön egy olyan „virtuális testbe”, ami bemutatja min megy keresztül a beteg. Az élmény után nagyobb empátiával fordul a család a beteghez. 

Alzheimer VR
Egy jelenet az Embodied Lab által fejlesztet Alzheimer élményből.

Eddig a virtuális valóság szemüvegek egyáltalán nem voltak felhasználóbarátak és az áruk is igen magas volt. Azonban az elmúlt pár év fejlődése lehetővé tette, hogy ma már elérhető áron kapható kitűnő minőségű szemüvegek, amik számítógép nélkül is teljes élményt nyújtanak. Továbbá az eszközökre elérhető programok is sokat fejlődtek: a sokak által ismert Half Life videójáték folytatása (Alyx) például kizárólag csak VR szemüvegre adták ki.Az OncoVR programon belül is azt látjuk, hogy még nagyobb igény mutatkozik az virtuális élményre, hiszen a COVID pandémia miatt még jobban lecsökkentek az emberi kapcsolatok és az szabad mozgás és utazás lehetősége. Az Egyesült Államokban például működnek olyan projektek, amik VR szemüveget adnak bérbe, hogy a betegek az otthonukban utazzanak el egy tengerparti vakációra, ami segít javítani a mentális állapotot. Természtesen a virtuális valóság sem csodaszer, de egy egyre jelentősebb lehetőség a kialakult helyzetben. Mutatjuk hogyan lehet utazni a kijárási korlátozások idején. 

Sok háztartásban megtalálható, vagy pár ezer forintért beszerezhetők olyan „kartondobozos” VR szemüvegek, amik telefonnal használhatók. Ezek sajnos játékra nem alkalmasok, azonban remek lehetőséget adnak arra, hogy 360°-os utazásokban vegyünk részt. Számos látványos videó érhető el a legnagyobb videómegosztó portálon. Az említett eszközzel megjelenítve elrepülhetünk akár Ázsiába is egy bébi panda társaságában. Ebben az egyre záródó, gondterhelt világban a VR lehetőséget teremt egy nyugodt 15 percre, ahol még sohasem jártunk. Ne feledjétek a lelki egészség legalább olyan fontos mint a testi épség, így mindenképp szánjatok minden nap egy kis időd a mentális állapotok karbantartására. 

Tetszett? Oszd meg közösségi oldaladon!

Facebook
Twitter
Linkedin
Email