Gamerekből válhatnak a legjobb sebészek?!

A videojátékokra általában szórakozásként tekintünk, amik segítenek kikapcsolódni egy nehéz nap után. Azonban arra nem sokan gondolnak, hogy a stressz levezetésen kívül milyen pozitív hatása van a kontroller forgatásnak a játékosokra. A máltai Mater Dei Hospital kutatói szerint, akik videojátékokkal játszanak jelentős előnyből indulnak a sebésszé válás útján.

A szakemberek azt már régen tudják, hogy a videojátékok fejlesztik a gyermekek kreativitását, valamint rendkívül alkalmasak edukációs célra is. Pár éve egy vizsgálat arra is fényt derített, hogy a gamerek jelentősen jobb térlátással is rendelkeznek azokhoz viszonyítva, akik nem játszanak. Érdekesség, hogy a térlátás, mélységészlelés és a szem-kéz koordináció rendkívül szükségesek a laparoszkópos sebészet során. A laparoszkópia a modern sebészet egyik vívmánya, amit kulcslyuk sebészetnek is hívnak. Az eljárás során apró portokon keresztül egy kamerát és az operációhoz szükséges eszközöket juttatnak át a beteg bőrén. A sebész egy monitoron keresztül látja a kameraképét, míg az említett eszközökkel tudja elvégezni a műtétet. A leggyakrabban vakbélműtétet és epe eltávolítást végeznek az említett technikával, aminek jelentős előnye, hogy sokkal gyorsabb sebgyógyulást és kisebb megterhelést jelent a beteg számára.

Laporoszkópos műtét

Eddig a kutatók számára sem volt egyértelmű, hogy a videojátékos múlt milyen hatással van a laparoszkópiát használó sebészek teljesítményére. Ezen szeretett volna változtatni a máltai kutatócsapat, akik 40 irodában dolgozó egészségügyi dolgozón végeztek kísérletet. Először is két 20-20 fős csapatba osztották a résztvevőkkel videojátékos múltjuk alapján, amit egy kérdőívvel állapítottak meg. A két csapat három feladatban mérhette össze tudását egy laparoszkópos tréneren. Az első feladatban a kamera mozgatás volt a főszerepben, míg a másik kettőben a kétkezes laparoszkópos manőverek pontosságát figyelték. Az eredmények alapján a videojátékos múlttal rendelkező csoport jelentősen gyorsabban és pontosabban hajtotta végre a kétkezes, komplexebb feladatokat, azonban a kamera mozgatása kapcsán nem találtak különbséget a kutatók. A szakemberek szerint mindenképpen szükség van nagyobb résztvevővel végzett vizsgálatokra, azonban az megállapítható, hogy a videojátékos múlt jelentősen emeli az alap teljesítményt a laparoszkópos tréneren

Laparoszkópos tréning doboz

A videojátékok gyakran kapnak negatív jelzőt a médiában, miszerint agresszívvá vagy túlsúlyossá teszik az embert. Azonban itt egy remek példa arra, hogy milyen képességek fejlődnek, amikor lefekvés előtt „csak még egy kört” játszik az ember. 

Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1743919117306234

Tetszett? Oszd meg közösségi oldaladon!

Facebook
Twitter
Linkedin
Email